Γενική Συνέλευση Τρίτης 12 Νοεμβρίου

2013-11-13 19:17

Την  Τρίτη  15 Νοεμβρίου  στις  18:00 πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων  του  Γυμνασίου  η  Γενική  Συνέλευση του Συλλόγου. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος  Νίκαιας  κ. Ιωακειμίδης, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού κ. Νικολάκης, η πρόεδρος της  Σχολικής Επιτροπής  κ. Αραβαντινού, ενώ  από  το  σχολείο  εκπροσώπησε  η  υποδιευθύντρια  κ. Τόλη  και  οι  καθηγήτριες κ. Βασιλειάδου, κ. Παπαδημητρίου  και κ. Χατζηπαυλίδου. 

Στόχοι  της  Γενικής Συνέλευσης:

  • Ένωση δυνάμεων, συνεργασία - συμμετοχή - συλλογικότητα.
  • Διεκδικήσεις, σύνθεση - δημιουργία
  • Ενημέρωση για  τα προγράμματα  του σχολείου και στήριξή τους
  • Συμμετοχή και υποστήριξη  στις δράσεις των μαθητών
  • Σχεδιασμός, συντονισμός και υλοποίηση δραστηριοτήτων   του  Συλλόγου

Ο  αντιδήμαρχος αθλητισμού κ. Νικολάκης αναφέρθηκε  στα προγράμματα  άθλησης που διοργανώνει ο  Δήμος. Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα των ελληνικών παραδοσιακών χορών. Επίσης  πρόκειται να ξεκινήσει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα αγόρια και βόλει για τα κορίτσια. 

Ο  κ. Ιωακειμίδηςαναφέρθηκε συνολικά  στο  έργο του Δήμου, στις πολιτιστικές  εκδηλώσεις, στο πρόγραμμα δεντροφύτευσης στο Άλσος  του Αγίου  Φιλίππου, στην ανάπλαση της πλατείας Χαλκηδόνας  και στην προοπτική δημιουργίας μουσείου τέχνης στη Νίκαια (πινακοθήκη).

Η  κ. Αραβαντινού  αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των σχολείων  και ανταποκρίθηκε  θετικά στις προτάσεις μας αλλά και στις  προτάσεις  καθηγητών και μαθητών  για  αναμόρφωση  της  πρόσοψης  του σχολείου  και της μεγάλης αποθήκης.

Η  κ. Βασιλειάδου αναφέρθηκε στα προγράμματα  που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει, όπως  θεατρικό, επισκέψεις  σε μουσεία, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην ανάπλαση  του  κήπου και του πράσινου του  σχολείου  και  στην προοπτική έκθεσης βιβλίου. 

Η  κ. Τόλη και η  κ.Παπαδημητρίου  αναφέρθηκαν στον κανονισμό του σχολείου, στη φοίτηση των μαθητών, στη συμπεριφορά τους  κατά το σχολικό ωράριο και στα  πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου. Αυτά είναι:

  • Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι  του  19ου και 20ου  αιώνα  (επιμέλεια κ. Τσάκνη)
  • Πετρόχτιστοι φάροι (επιμέλεια κ. Σωτηρακόπουλος)
  • Σχολική  βιβλιοθήκη (επιμέλεια κ. Μακρή)
  • Αγωγή σταδιοδρομίας (επιμέλεια κ. Μπάκολη)

Τέλος η κ. Τόλη είπε ότι θα δοθεί  στους γονείς ωράριο που θα τους δέχονται οι καθηγητές του σχολείου.

Γονείς, ζήτησαν από τους καθηγητές  να διεξαχθούν  ημερίδες για κοινωνικά θέματα κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

Το  ΔΣ του συλλόγου, κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Βάψιμο της πρόσοψης του σχολείου  και  δημιουργία γκράφιτι από τους μαθητές. Επίσης ανάπλαση των παρτεριών  με δεντροφύτευση όπως και φύτευση χαμηλών φυτών  στην πρόσοψη.
  • Διαμόρφωση αποθήκης  σε αίθουσα πινκ - πονκ, αίθουσα προβολών και σταθμό πρώτων βοηθειών ή οποιαδήποτε άλλη χρήση αφού πρώτα καθαριστεί.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων για  αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία.
  • Ενημερωτικές ημερίδες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως ενημέρωση για το νέο Λύκειο.
  • Εκδηλώσεις

Στη συνέχεια ακολούθησε αναφορά στα γενικότερα προβλήματα της Παιδείας και στις συνθήκες  λειτουργίας του σχολείου. Ετδικότερα για το Γυμνάσιό μας αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν κενά σε καθηγητές, τα τμήματα είναι ολιγομελή  και ότι επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τη μάθηση και την  πρόοδο. Στα γενικότερα προβλήματα αναφέρθηκαν  η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα,  η περιορισμένη χρηματοδότηση, το ασαφές σύστημα πρόσβαης στα ΑΕΙ, η απογοήτευση  των μαθητών  και η απαξίωση του σχολείου εξαιτίας των κοινονικών και οικονομικών προβλημάτων. Ζητήθηκε από τους  γονείς να είναι κοντά στα παιδιάτους, να ελέγχουν τις απουσίες  και την επίδοσή τους και να είναι σε διαρκή συνεργασία με τους καθηγητές.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών  ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν  να διοργανώσουν  χριστουγενιάτικη γιορτή και ζήτησαν περιπάτους και εκδρομές καθώς και συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από γονείς. Ο κ. Ακερμανίδης αναφέρθηκε στην ασφάλεια, στην ύπαρξη φύλακα και το φωτισμό του σχολείου. Επίσης υπενθύμισε τον ανοιχτό χώρο που υπάρχει στο ισόγειο του σχολείου. Άλλοι γονείς  έκαναν ερωτήσεις  για τις απουσίες  των παιδιών τους και τις καταλήψεις, ενώ κάποιοι άλλοι ζήτησαν από τους εκπροσώπους των  μαθητών να τους υποδείξουν  ποιοι τους ενημερώνουν για τις κινητοποιήσεις. Ο  κ. Ντουρακόπουλος  πήρε το λόγο  και απαίτησε  να αποχωρήσουν οι μαθητές απο την αίθουσα  και να  συνεχιστεί η συζήτηση χωρίς αυτούς, ισχυριζόμενος ότι οι μαθητές δέχονται επίθεση. Το ΔΣ  απάντησε ότι σκοπός της συνέλευσης δεν είναι η   συζήτηση για την  κατάληψη αλλά η συνεργασία μαθητών - καθηγητών - γονέων  με τη στήριξη του Δήμου  και ότι οι μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και όχι να απολογηθούν. Εδώ να σημειωθεί ότι το ΔΣ  του συλλόγου  έχει πάρει ξεκάθαρη θέση  για τις καταλήψεις, ώστε να μην μπορεί κανείς να του καταλογίσει είτε το ρόλο του υποκινητή, είτε το ρόλο του τιμητή των μαθητών. Τελικά, αφού οι μαθητές ολοκλήρωσαν τιις προτάσεις  τους, αποχώρησαν από την αίθουσα  και η  Γενική Συνέλευση έληξε  μετά από λίγη ώρα.

Γενικά η Γενική Συνέλευση  εκτυλίχτηκε ομαλά και υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική. Η ενημέρωση  από τις καθηγήτριες του σχολείου  ήταν ολοκληρωτική και άκρως αναλυτική. Σημαντικότατη  και τιμητική για το  Σύλλογο ήταν  η παρουσία  του κ. Ιωακειμίδη, του κ. Νικολάκη  και της κ. Αραβαντινού που άκουσαν με μεγάλη προσοχή  τις τοποθετήσεις  και μας ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Δήμου. Τους ευχαριστούμε ολόθερμα, όπως και τους γονείς που παραβρέθηκαν  στη Συνέλευση και τους εκπρόσωπους των μαθητών. Σημαντικό κενό υπήρξε η έλλειψη εκπροσώπησης  της  Ένωσης  Γονέων Νίκαιας με αποτέλεσμα  να μην υπάρχει επαρκής  ενημέρωση  για τις διεκδικήσεις  και τη δράση  του ανώτερου οργάνου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.